Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Çekud'dan yeni kampanya

Çekud

Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Eray, Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil'in katılımıyla gerçekleştirilen kampanya tanıtımında kon

Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Eray, Altıeylül İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çelik ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil’in katılımıyla gerçekleştirilen kampanya tanıtımında konuşan Ağmil, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD) ülkemiz genelinde başlattığı, “Sofrada Sıfır Artık Projesi” kamu yararı esas alınarak, gıda tüketiminde israfı önlemeye yönelik bir sosyal sorumluluk proje olması nedeniyle, TMO olarak çok önemli bir proje olarak görüp gönülden destekleyeceklerini belirterek, kurum olarak , yürütmekte oldukları “Ekmek İsrafının Önlenmesi” kampanyasında kullandıkları, afiş, broşür, tanıtım filmi, vs materyallerin tedariki konusunda da yardımcı olacaklarını açıkladı.
TMO Müdürü İbrahim Ağmil, şunları söyledi:
“Araştırmalar göstermiştir ki, dünyada, yılda 1,3 milyar ton gıda çöpe gitmektedir. Bunun değeri ise 1.trilyon dolar civarındadır. Ülkemizde yılda 2.1 milyar adet ekmek çöpe gidiyor. Bunun parasal değeri ise 1.5 milyar TL.dır. İhtiyaçtan fazla tüketilen her şey israftır ve İnancımızda israf, haram kılınmıştır. Bu itibarla, Başbakanlığımız ve Tarım Bakanlığımızın destekleriyle Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan ‘Ekmek israfının önlenmesi kampanyası’ bu çalışmalara bir örnek oluşturmaktadır. Ülkemizde yürütülen çalışmaları ve elde edilen kazanımları dikkatle takip eden, Birleşmiş Millerler Gıda Tarım Örgütü (FAO), bu kampanyayı, dünyada israf konusundaki çalışmalara katkıda bulunan ‘örnek uygulama’ olarak göstermiştir.
2013 yılı sonunda yaptırılan araştırmaya göre, kampanya ile yılda 384 milyon adet ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmış olup ekmek israfında ortalama %18’lik iyileşme sağlanmıştır.
Kampanya’nın bir parçası olan tam buğday ekmeği tüketiminde %93’lük, dolaylı olarak ise kepekli ekmek tüketiminde %28’lük artış sağlanmıştır.
Milli ekonomiye katkı yönüyle değerlendirme yapıldığında; halkımızın ekmek için 2012 yılında yaptığı 26 milyar TL’lik harcama, kampanya sayesinde oluşan duyarlılık sonucunda 2013 yılında 23,5 milyar TL’ye gerilemiş olup 2,5 milyar TL’lik tasarruf sağlanmıştır. Ekmek tüketim azalışından sağlanan tasarrufa, çöpe atılmaktan kurtarılan 300 milyon TL de dâhil edildiğinde milli ekonomide yıllık 2,8 milyar TL tasarruf gerçekleşmiştir.. Kampanya çalışmalarıyla özde ekmeğin israfına, genelde ise tüm israflara vurgu yapılmıştır. Bu itibarla, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği’nin (ÇEKUD), ‘Sofrada Sıfır Artık Projesi’ adı altında başlattığı bu projenin çok büyük bir kamu yararı sağlayacağını belirterek, projeye desteklerini esirgemeyen Altıeylül Belediye Başkanlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze kurumum adına teşekkürlerimi arz ederim.”



  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli